الفباي آبله مرغان


 





 
يکي از شايع‌ترين بيماري‌هاي فصل تابستان، بيماري آبله مرغان است. اين بيماري به قدري مسري است که فرد بيمار مي‌تواند به سرعت آن را در بين ديگران انتقال دهد. چند روز پيش مادري به مطبم مراجعه کرد که فرزندش دچار آبله‌مرغان شده بود. به مادر توصيه کردم که از بردن فرزندش به مهدکودک خودداري کند اما مادر توصيه مرا ناديده گرفت و اغلب بچه‌هاي مهدکودک را بيمار کرد. چند نفر از مادراني که فرزندانشان به اين بيماري دچار شده بودند گله‌مند بودند که چرا فرزند بيمار در خانه استراحت نکرد تا ديگران بيمار نشوند. من به آنها جواب دادم بيماري آبله‌مرغان در سنين کودکي خطر چنداني ندارد.
آبله‌مرغان از راه استنشاق قطرات تنفسي‌آلوده يا تماس مستقيم با مايع يک تاول ترکيده، منتقل مي‌شود. در افرادي که سابقه ابتلا به آبله‌مرغان دارند، اين ويروس مي‌تواند سال‌ها بعد دوباره فعال شده و موجب بيماري زونا شود. شناخته شده‌ترين نشانه آبله‌مرغان جوش‌هاي قرمز و خارش‌دار و تاول‌هاي کوچکي است که روي صورت، پوست سر، سينه، پشت و تا حدودي، دست‌ها و پاها ظاهر مي‌شوند. جوش‌ها اغلب حدود دو هفته بعد از مواجهه با ويروس ظاهر شده و در ابتدا به صورت دانه‌هاي سطحي هستند. تاول‌ها به سرعت با مايع شفافي پر شده و سپس مي‌ترکند و دلمه مي‌بندند. پس از‌ آن به مدت يک تا دو هفته دچار پوسته‌ريزي مي‌شوند. جوش‌ها به مدت يک تا پنج روز بيرون مي‌ريزند، بنابراين اين احتمال وجود دارد که در مراحل گوناگون بيماري تاول‌هايي را روي پوست در کنار جوش‌ها يا دلمه‌ها مشاهده کنيد. تب و کسالت هم وجود دارند که اغلب در بچه‌ها خفيف‌تر و در بزرگسالان شديدتر است. آبله‌مرغان در کودکان اغلب بيماري خفيفي است اما در بزرگسالان مي‌تواند جدي‌تر باشد. در بزرگسالان، احتمال بروز سينه‌پهلو وجود دارد و در افراد دچار نقص دستگاه ايمني، اين بيماري مي‌تواند بسيار جدي و خطرناک باشد. در اين حالت احتمال التهاب مغز هم وجود دارد. البته شخص اغلب به طور کامل از اين عارضه بهبود پيدا مي‌کند. چنانچه زن حامله‌اي در سه ماهه اول يا دوم، آبله‌مرغان بگيرد، احتمال تولد بچه‌اي با نقص مادرزادي کم است اما اگر زن حامله، پنج روز پيش از زايمان به اين بيماري مبتلا شود، احتمال ايجاد يک بيماري جدي در نوزاد بسيار زياد خواهد بود. چنين نوزادي را بايد بلافاصله تحت مداوا قرار داد. آبله‌مرغان به ندرت از پيدايش نخستين تاول تا از بين رفتن آخرين تاول، بيش از دو هفته به طول مي‌انجامد. البته به دليل عفونت ثانويه باکتريايي در پي ترکيدن تاول‌ها، امکان بروز تب و جوشگاه‌هايي روي پوست وجود دارد.

درمان
 

براي پيشگيري از گسترش و انتشار بيماري، شخص مبتلا به آبله‌مرغان را تا دلمه بستن تمام جوش‌ها از بقيه جدا کنيد. با استحمام مکرر در وان يا در صورت پايين آمدن تب، دوش گرفتن مکرر، پوست بدن را مرطوب نگه داريد. کمپرس خيس و خنک يا استحمام در وان با آب‌ولرم مي‌تواند به رفع خارش کمک کند. داروهاي ضد حساسيت مي‌توانند در برطرف ساختن خارش شديدي که همراه با آبله‌مرغان وجود دارد، مفيد واقع شوند. در برخي از کشورها نيز از واکسن آبله‌مرغان براي پيشگيري استفاده مي‌‌کنند. اين واکسن در کودکان 12 تا 18 ماهه و براي بزرگسالاني که تاکنون به اين بيماري دچار نشده‌اند و هيچ‌گاه عليه اين بيماري واکسينه نشده‌اند قابل استفاده است.

 

منبع:www.salamat.com